Sample English Placement Test

Sample English Placement Test

Two kinds of questions are given in the Sentence Skills test. Sentence Correction questions ask you to choose a word or phrase to substitute for an underlined portion of a sentence. Construction shift questions asks that a sentence be rewritten in a specific way without changing the meaning. Some practice questions are below.

Select the best version of the underlined part of the sentence. The first choice is the same as the original sentence. If you think the original sentence is best, choose the first answer.

1. The baby was obviously getting too hot, then Sam did what he could to cool her

A. hot, then Sam did
B. hot, Sam did
C. hot; Sam, therefore, did
D. hot; Sam, trying to do

2. She hoped to find a new job. One that would let her earn money during the school year.

A. job. One that
B. job. The kind that
C. job, one that
D. job, so that it

3. Knocked sideways, the statue looked as if it would fall.

A. Knocked sideways, the statue looked
B. The statue was knocked sideways, looked
C. The statue looked knocked sideways
D. The statue, looking knocked sideways,

4. When you cross the street in the middle of the block, this is an example of jaywalking.

A. When you cross the street in the middle of the block, this
B. You cross the street in the middle of the block, this
C. Crossing the street in the middle of the block
D. The fact that you cross the street in the middle of the block

5. To walk, biking, and driving are Pat’s favorite ways of getting around.

A. To walk, biking, and driving
B. Walking, biking, and driving
C. To walk, biking, and to drive
D. To walk, to bike, and also driving

6. Walking by the corner the other day, a child, I noticed, was watching for the light to change.

A. a child, I noticed, was
B. I noticed a child watching
C. a child was watching, I noticed,
D. there was, I noticed, a child watching

7. Rewrite the sentence, beginning with Melody and lyrics… Your new sentence should include one of the  options below. Keep in mind that your new sentence should be well written and should have essentially the same meaning as the sentence you’ve been given.

In his songs, Gorton Lightfoot makes melody and lyrics intricately intertwine.

A. Gordon Lightfoot has
B. make Gordon Lightfoot’s
C. in Gordon Lightfoot’s
D. does Gordon Lightfoot

8. Rewrite the sentence, beginning with Unlike liquids,… The next words will be one of the options below. Keep in mind that your new sentence should be well written and should have essentially the same meaning as the sentence you’ve been given.

It is easy to carry solid objects without spilling them, but the same cannot be said of liquids.

A. it is easy to
B. we can easily
C. solid objects can easily be
D. solid objects are easy to be

9. Rewrite the sentence, beginning with The excited Children, who had run toward the loud… The next words will be one of the options below. Keep in mind that your new sentence should be well written and should have essentially the same meaning as the sentence you’ve been given.

Excited children ran toward the loud music, and they told others about the ice cream truck outside.

A. music, they told
B. music told
C. music, telling
D. music and had told

10. Rewrite the sentence, beginning with Todd cannot move the boulder… The next words will be one of the  options below. Keep in mind that your new sentence should be well written and should have essentially the same meaning as the sentence you’ve been given.

If he had enough strength, Todd would move the boulder.

A. when lacking
B. because he
C. although there
D. without enough

11. Rewrite the sentence, beginning with The real party started… The next words will be one of the  options below. Keep in mind that your new sentence should be well written and should have essentially the same meaning as the sentence you’ve been given.

The band began to play, and then the real party started.

A. after the band began
B. and the band began
C. although the band began
D. the band beginning

12. Rewrite the sentence, beginning with Listening in the park,… The next words will be one of the  options below. Keep in mind that your new sentence should be well written and should have essentially the same meaning as the sentence you’ve been given.

Chris heard no unusual noises when he listened in the park.

A. no unusual noises could be heard
B. then Chris heard no unusual noises
C. and hearing no unusual noises
D. Chris heard no unusual noises

Answers to Sentence Skills Example Items:

1 – C
2 – C
3 – A
4 – C
5 – B
6 – B
7 - C
8 – C
9 – B
10 - B
11 – A
12 – D